ponedeljek, 26. avgust 2019

Vi lahko ustavite uničevanje Amazonskega tropskega pragozda

Prav ZDAJ lahko VI naredite največ, da neha Amazonski gozd goreti in se sekati 
 
Amazonski tropski pragozd, pljuča sveta, gori! Gozd v katerem živi tri milijone živalskih in rastlinskih vrst, se spreminjajo v žerjavico. Dim se vali na tisoče kilometrov daleč, mesta so v dimu.
Ob pogledu na slike, posnetke se počutimo slabo, grozno. Kaj lahko mi drobni posamezniki naredimo? Nič? Gremo protestirat, zahtevamo naj prenehajo sekat, kurit, uničevat gozd?

 
 GORI in SEKA ZARADI NAS

»Drevesa so ponovno množično padala, hkrati so kmetje ponovno množično zažigali posamezne dele gozdov, da bi lahko razširili pašne površine za živino – živinoreja je v zadnjem desetletju povzročila 70 odstotkov izsekavanja.« Delo 22 avgust 2019

»Uničujoči ogenj pohlepa in, dobesedno, požrešnosti, saj je brutalno izsekavanje gozdnih površin večinoma namenjeno živinoreji,…« Delo, 23 avgust 2019

Preprosto se pozablja, da se seka in zažiga zaradi nas, večina površine 70% se nameni živinoreji. Za polja soje, ki se uporablja v krmnih mešanicah in kot pašna površina za govedo, ki konča na krožnikih.
Potrošniki zahtevajo meso, ne želijo se odpovedati, to je njihova »naravna« pravica.

In ker povpraševanje narašča temu sledi tudi dobava. Več živine, več površin je potrebnih, da se zadovolji vedno večje povpraševanje po mesu. Zato še ne vem kakšen protest ne bo pomagal. 

 
ČE MISLIŠ RESNO postani VEGAN

Če ni povpraševanja, nebo smiselno gojiti nepregledna polja soje in imeti pašnikov polnih živine, ki jih nihče ne bo kupil. Tako preprosto je to.

NAJVEČ kar lahko narediš ZDAJ za planet Zemljo,
za Amazonski gozd je, da postaneš Vegan.
Prav zdaj, ne jutri!

Saj prav zdaj gori, da se vidi celo iz vesolja. Seveda, če misliš resno, če bi pa rad naredil še nov kul selfi, ko se boš udeležil protesta, kjer boš zahteval naj nekdo drug nekaj naredi, naj se nekdo drug spremeni. Karkoli, samo moj zrezek mi pustite na miru.

Torej? Misliš resno? Ali bi rad še samo eno kul fotografijo? Odločitev je tvoja, da zbereš pogum in narediš kar je prav!

Kako postati Vegan? Predvsem zelo preprosto. Dve knjigi za začetek z recepti.
»Preprečite in odpravite srčnožilne bolezni«, Caldwell B. Esselstyn Jr., dr.med. 
»Campbellov načrt«, Thomas Campbell, dr. med.

Slika iz vesolja, kako gori Amazonski gozd.
 Vira:

Ni komentarjev:

Objavite komentar