Žvepleno apneno brozgo lahko skuhamo tudi kar doma.
Je odlično naravno sredstvo za zaščito sadnega drevja
pred vsemi vrstami glivičnih bolezni
( škrlup, monilija, sajavost plodov, siva pepelasta plesen, listna kodravost na
breskvah, luknjičavost na marelicah ) in tudi bele volnate uši ter ostalih
škodljivcev, ki prezimujejo na sadnem drevju.
Uporablja se lahko tudi na zelenjavnih rastlinah za zatiranje plesni, za redčenje plodov
pri sadnem drevju pri škropljenju v cvet.
ŽAB ni strupena za čebel in čmrlje.
Tukaj bom opisal svojo izkušnjo, kako sem sam naredil
ŽAB, uporabil sem 10 litrov vode, 1,2 kg gašenega apna v prahu in 2,5 kg žvepla
v prahu.
Kaj potrebujete:
Staro posodo, emajlirano ali železno ustreznega volumna, plinski
gorilnik, in dobro voljo za mešanje brozge.
Kako izdelamo:
Staro posodo prostornine petnajst litrov ali več, dobro
očistimo. Posodo postavimo v zatišno lego ( nevarnost požara ), in stran od
stanovanj ali zapremo okna, zaradi neprijetnega vonja žveplovega dioksida SO2.
Vanjo sem vlil okrog 3 litre vode, nato sem stresel
predhodno zmešano mešanico 1,2 kg gašenega apna v prahu in 2,5 kg žvepla v
prahu (če imate močljivo žveplo potem 3 kg, več zato ker vsebuje 80% žvepla).
Sedaj sem z mešalom za barve dobro zmešal mešanico, da ni bilo grudic. Pri tem pazimo, da se nam
ne zakadi v obraz in oči. Ko je dobro zmešano, prižgemo plinski gorilnik.
S palico ob stalnem mešanju počakamo, da mešanica skoraj zavre. Nato dolijemo še preostalih 7 litrov vode in še naprej stalno mešamo. Ko brozga zavre zmanjšamo plin in še naprej mešamo dokler…
Pomembno!
…dokler se tekočina iz svetlo rumene žveplene barve začne
počasi spreminjati v oranžno in
rjavkasto. Takrat je čas, da takoj ugasnemo
plin. Še vedno mešamo naprej, da se ŽAB ohladi na okrog 50°C. Če zamudimo
se ŽAB skuha preveč in postane neuporabna.
Nato jo previdno nalivamo v plastično posodo. Za cedilo
se lahko uporabi stara najlonska nogavica. Pri tem pazimo, da se ne poškropimo po koži. Tekočina je jedka! Zato
delamo previdno, z zaščitnimi očali in rokavicami.
Po izpraznitvi tekočine iz posode lahko apno uporabimo za
premazovanje debel sadnega drevja ali pa ga zavržemo. Posodo je potrebno čim prej pomiti z vodo in osušiti. Sicer
se lahko zgodi, da naslednje kuhe ne bo zdržal cel.
ŽAB shranimo na mesto, kjer ne zmrzuje, v dobro zaprtih posodah saj žveplo hlapi.
Uporabna je dve leti.
Sam jo v glavnem uporabljam za sadno drevje, kdaj in koliko škropiti na spodnji povezavi, kjer vsako leto g. Slavko Turšič pripravi podroben koledar vseh opravil za sadjarstvo.
Koledar sadjarskih opravil (Turšičev sadjarski koledar)
https://ajda-vrzdenec-zalozba.si
Dodatek:
Močljivo žveplo
vir:
Koledar sadjarskih opravil (Turšičev sadjarski koledar)
https://ajda-vrzdenec-zalozba.si
pozdrav
OdgovoriIzbrišihvala za tole objavo in natančna navodila, še dve stvari me zanimata. koliko brozge dejansko pride iz teh količin in pa v kakšnem razmerju se meša za uporabo?
lp dominik
Dobiš okrog šest litrov ŽAB.
OdgovoriIzbrišiNa koncu članka je povezava do "Koledar sadjarskih opravil" kjer vsako leto g. Slavko Turšič pripravi podroben koledar vseh opravil za sadjarstvo.
Kakor tudi v kakšnem razmerju, kdaj in koliko škropiti in še druge koristne informacije.
Lp Danilo
pozdravljen
Izbrišisem že skuhal in sem dobil šest- sedem litrov, razmerje sem tudi našel in poškropil sem že. še enkrat hvala za to objavo.
lp dominik
Dobil sem kakih 8litrov(dva litra sta ishlapela.
IzbrišiOd 8 lirov je bilo 3 litre gošče in 5 litrov tekočine za mešanje.
Seveda je vrag v podrobnostih.
g. Turšič je precej pavšalen, torej koliko
procentov kuhanega ŽAB-a zmešamo z vodo za zimsko škropljenje in koliko za letno.
Opomba: če pri kuhanju ŽAB-a ishlapi dva litra, naj dolijem da bo deset.
Moja izkušnja: zimsko škropljenje 15% mešanica.
letno škropljenje 5%.
z gostim delom ŽAB-a sem premazal
poškodovana debla.
Za vse sugestije se vnaprej zahvaljujem.
Ne, ne dolivajte vode, boste samo razredčili! Med kuhanjem voda seveda izhlapi.
IzbrišiTudi g.Turšič piše količine za to kuhano ŽAB.
G. Turšič piše na koncu 3 in začetku 4 strani, opisano na kratko bistvo kako škropiti. Za bolj podrobno uporabo ŽAB-a je potrebno prebrati VES koledar, ker se nasveti pojavljajo čez cel koledar.
Recept za kuhanje ŽAB je na strani 13.
http://www.demeter.si/uploads/1/7/6/6/17663141/koledar_sadjarstvo_biodinamično_2017.pdf
Za deblo npr. na strani 4, opisuje premaz za deblo za zaščito pred bakterijo hruševega ožiga narejen iz ŽAB-a in biodinamičnih preparatov. Na strani 6 pa običajen premaz za deblo brez ŽAB-a.
Tukaj povezava do strani, kjer je nazadnje podrobno predstavil »PROGRAM DELA in AKTIVNOSTI ZA BID* SADJARSTVO ZA LETO 2017«. Glejte spodaj pod »Literatura - elektronski dostop«.
http://www.demeter.si/postani-biodinamik.html#
Tukaj pa podrobno program dela in aktivnosti »ZA BID* SADJARSTVO ZA LETO 2017« na 30 straneh, priporočam da si shranite ali natisnete, uporabno tudi za druga leta.
http://www.demeter.si/uploads/1/7/6/6/17663141/koledar_sadjarstvo_biodinamično_2017.pdf
živ
OdgovoriIzbrišibo držalo. sem že vse opravil
še enkrat hvala za tole objavo. pleterje so nehale z distribucijo žab in je tale recept zlata vreden
lp dominik
Zanima me,če ima kdo za prodati kak liter ŽAB-A ali pa kakšno kilo žvepla
OdgovoriIzbrišimene pa zanima od gospoda Danilota kakšen kontakt, tudi telefonska številka, ali mail. prosim.
OdgovoriIzbrišiLP
Na prvi strani, čisto spodaj desno piše »O meni«, kliknite na »Ogled mojega celotnega profila« in nato levo kjer piše »E-pošta«.
OdgovoriIzbrišiV kakšnem razmerju se meša ŽAB za škropljenje?
OdgovoriIzbrišiHvala
Odgovor je zgoraj v drugem komentarju (25. marec 2014).
IzbrišiTo je zdravilo za moje trte zato ga skuham že v jeseni in ga shranim na toplem,da ne zmrzne škropim zgodaj spomladi,ki ima trta poganjke kot mišja ušeska nič več.
OdgovoriIzbrišiZdravo,
OdgovoriIzbrišiIščem žveplo v prahu. Našel sem kalijev bisulfit. Je to isto? Hvala!
Mislim, da ne.
IzbrišiNašel sem tukaj, kjer piše "Učinkovina: žveplo 99 %"
https://www.agronet.si/izdelek/45091/zveplo-v-prahu-25-kg
Kje se dobi gašeno apno v prahu? Hvala in lp,franc
OdgovoriIzbrišiNa koncu članka je povezava do "Gašeno apno narejeno po tradicionalnem postopku" kjer prodajajo tudi v vreči.
Izbrišihttp://www.beljenje.com/index.php/cenik
Zanima me kako je z bio trto kdaj škropiti.
OdgovoriIzbrišiV bistvu ne vem. Našel sem tale odgovor, kjer gospa omenja tudi trto, spodnja povezava.
IzbrišiIn zgoraj v komentarjih gospod "Jože Uhan 06. november 2016" omenja kako škropi on.
https://www.klubgaia.com/si/strokovnjak-svetuje/2983-Skropljenje-sadnih-dreves-z-apneno-zvepleno-brozgo
Dober dan. Ima kdo izkušnje, kdaj in v kolikšnem razmerju špricamo oljke?
OdgovoriIzbrišiNajbolje, da vprašate na društvo Ajda Goriška, ki objavljajo koledar opravil in imajo tudi nasvete "v oljčniku".
OdgovoriIzbrišihttps://ajda-goriska.si/koledar-opravil1/
v kaksnem razmerju se pripravljena brozga razreci z vodo pred skroplenjem
OdgovoriIzbrišiPosodobil povezavo, na koncu članka, do "Turšičev sadjarski koledar", kjer na 4 strani piše o dveh strategijah o škropljenju proti škrlupu.
OdgovoriIzbrišiPriporočam, da preberete ves koledar! Lp