petek, 9. september 2022

IZBOLJŠANI REZULTATI PRI MULTIPLI SKLEROZI Z UPORABO PRISTOPA MEDICINE ŽIVLJENJSKEGA SLOGA

 

Študija primera in perspektiva bolnika z MS

 UVOD

Čeprav so bila za zdravljenje multiple skleroze (MS) razvita številna farmacevtska sredstva, za katera je bilo dokazano, da bistveno izboljšajo rezultate, uporaba terapij glede življenjskega sloga ni bila dobro razumljena ali uvedena.

NAMEN

Trenutna študija primera opisuje potek 48-letne bolnice s ponavljajočo se remitentno multiplo sklerozo, ki se je za obvladovanje svojega stanja odločila uporabiti ukrepe življenjskega sloga.

INTERVENCIJE IN IZIDI

Bolnica je poskusil več zdravil brez opaznega izboljšanja. Po 4 letih se je odločila, da ne želi več tvegati stranskih učinkov zdravil, medtem ko ima še vedno redne recidive.

Sprejela je rastlinsko prehrano, začela telovaditi, koliko je lahko, in delala na izboljšanju svojega duševnega zdravja s pomočjo pozornosti in duhovnih praks.

V 12 letih po teh spremembah je bolnica doživela skupno 5 poslabšanj. Leta 2021 so slikanje z magnetno resonanco primerjali s slikanjem pred spremembo življenjskega sloga; prišlo je do nekoliko povečanja velikosti in števila svetlih lezij T2, vendar brez pomembnega povečanja lezije. Bolnica trenutno uživa kakovost življenja, ki je enaka bolniku brez MS.

SKLEPI: Čeprav so farmacevtski izdelki glavni steber zdravljenja MS, celovit pristop k življenjskemu slogu poleg tradicionalnih terapij ali namesto njih zahteva večjo pozornost, zlasti pri bolnikih, ki ne morejo prenašati stranskih učinkov zdravil in so zavezani k spremembi življenjskega sloga.

 

Opombe: slikanje z magnetno resonanco (MRI) pacientke iz trenutne študije primera od njene diagnoze recidivno-remitentne multiple skleroze.

A. Začetni MRI pregled bolnikovih možganov iz maja 2007, ki prikazuje prvotno diagnosticirane T2 svetle lezije v jukstakortikalni in periventrikularni beli snovi (puščice).

B. Nadaljnji MRI pregled iz februarja 2008, ki kaže povečano število T2 svetlih lezij večinoma v centrum semiovale (puščice).

C. MRI slika iz oktobra 2019 kaže povečane lezije bele snovi T2 (puščice) večinoma v desnem periventrikularnem prostoru.

D. MRI slika iz februarja 2021, ki kaže povečane T2 svetle lezije v corona radiata in centrum semiovale (puščice).

V nobenem od MRI posnetkov možganov ni bilo opaznega povečanja lezije. Sliki A in B sta aksialni sliki T2, ker ni bilo izvedeno zaporedje obnovitve inverzije, oslabljene s tekočino (FLAIR). Na slikah za C in D je bilo izvedeno T2-uteženo zaporedje FLAIR.


 


 


Pomemben vidik trenutne študije primera je pacientovo zavračanje standardne zdravstvene oskrbe za MS. Pogosto je poročala, da se počuti nepodprte s strani zdravniške skupnosti. Vse, kar so ji morali zdravniki ponuditi, so bila zdravila, čeprav se je slabo odzvala in je zaradi njih doživela neugodne telesne spremembe.

Če bi njeni izvajalci zdravstvenega varstva sodelovali z njo pri spremembah življenjskega sloga, zagotavljali vire za inštruiranje in vodenje, bi bila morda bolj odprta za vključitev zdravil, ki jih bolje prenaša, s spremembami življenjskega sloga ali bi ostala v stiku z izvajalcem zdravstvenega varstva skozi celoten proces. To je pomembna točka glede na to, da je prenehanje jemanja zdravil brez zdravniškega nadzora, zlasti imunosupresivov, kot so steroidi, lahko nevarno in celo smrtonosno. Zdravila so znatno napredovala pri zdravljenju MS in so pomemben sestavni del zdravljenja. Vendar je lahko upoštevanje režimov zdravljenja, ki vključujejo druge načine, koristno na več ravneh

Vir: Bansal, S., Pendlebury, G. and Oro, P. 2022. Improved Outcomes in Multiple Sclerosis Using a Lifestyle Medicine Approach: A Case Study and Patient Perspective. International Journal of Disease Reversal and Prevention. 4, 2 (Jun. 2022), 10 pp. DOI: https://doi.org/10.22230/ijdrp.2022v4n2a327

Ni komentarjev:

Objavite komentar