nedelja, 04. marec 2012

Mrzla zima – vroč kompost

Pri zunaj mrzlih -8°C v kompostu vročih 53°C

Kljub mrzlim dnevom pod ničlo, ki so se začeli 25.1.2012 in vztrajali do 16.2.2012, torej kar dobri 2/3 meseca, je kompost s človeškim gnojem držal visoko temperaturo. 

Spodaj na sliki sta dva termometra, zgornji meri zunanjo temp. in kaže -8°C, drugi kompostni termometer na globini 50 cm, kaže v kompostu 128°F (53°C).


Tako izgleda kompost na ta dan, 11 februarja, desno zgoraj na sliki se vidi luknja kjer je topel zrak našel pot ven.


Temperature pod ničlo so se začele proti koncu januarja in so vztrajali že 18 dni kot sem posnel te fotografije. Spodnja rdeča črta kaže zunanjo temperaturo.


Takšne temperature domači komposterji običajno dosežemo le pri istočasnem kompostiranju, medtem ko pri neprekinjenem kompostiranju zelo težko, saj rabimo stalen vir gnoja.

Kar pa pri kompostiranju človeškega gnoja ni problem, saj mi temperatura na globini v 50 cm (toliko je dolg kompostni termometer) celo zimo nikoli ni padla pod 50°C.

Slovar:
Istočasno kompostiranje: kup je narejen iz zbranega materiala, ki ga uporabimo istočasno, da naredimo kompostni kup naenkrat. To delajo poklicni komposterji – pripeljejo tovornjak bioloških ostankov in naredijo en velik kompostni kup.

Neprekinjeno kompostiranje: domači komposterji, še posebej komposterji človeškega gnoja, pridobivajo organske ostanke dnevno, malo po malo in zelo redko, če sploh kdaj, velike količine. Potemtakem, pri neprekinjenem kompostiranju dodajajo material na kompost neprekinjeno, običajno dodajo svež material na vrh kupa.

KompostiranjeČloveskegaGnoja.com  - kako uspešno vroče kompostirati na domačem dvorišču

Ni komentarjev:

Objavite komentar