sobota, 11. februar 2012

Bio-dinamični vegetabilni preparati

Primerjava med učinkovitostjo bio-dinamičnih preparatov v živalskih ali rastlinskih ovojnicah

Preparati v bio-dinamičnem kmetijstvu so zelo pomembni, saj pomagajo zdraviti škodo, ki jo človek naredil v zadnjih desetletjih zemlji in rastlinam. Za ovojnice v katerih zorijo preparati so se stalno uporabljale živali, vendar od pojava BSE-ja (nore krave) in drugih boleznih so se pojavile težave pri oskrbi živalskih ovojnic.

Tako so raziskali, če bi se lahko uporabilo kaj drugega, in prišli do ugotovitve, da bi to bil lahko kambij vej dreves.
Sloj kambija pod lubjem je zelo tanek in s prostim očesom ga ne moremo videti. Na spodnji sliki: prerez hrastovega debla, se ga vidi kot rahlo, komaj vidno,  temnejšo črto med živim delom lubja in beljavo. Kljub svoji tankosti, pa je to eden najbolj živih predelov drevesa.


In ker vsako drevo predstavlja določen planet. So, da bi ugotovili kako novi preparati vplivajo na kompost v katerem zorijo, naredili leta 2004 poizkus.

Štirje diagrami spodaj prikazujejo primerjavo med komposti, prepariranimi s preparati izdelanimi v živalskih ovojnicah in v drevesnih deblih (vegetabilni preparati).

Iz diagramov je razvidno, da je kompost iz govejega gnoja in prav tako kompost iz konjskega gnoja, ki sta bila preparirana z vegetabilnimi kompostnimi preparati dosegata najvišje pridelke.

Vir:
Setveni priročnik 2009, Maria Thun in Matthias K. Thun, stran 60-63

Ni komentarjev:

Objavite komentar