sreda, 5. december 2012

Bakreno orodje za vrt

Spomladi leta 2010 letoma sem kupil bakreno orodje. Že prej sem na spletu prebral o Viktor Schaubergerju, izumitelju in strokovnjaku na področju vode.
Ker je na našem koncu dostikrat suša sem se odločil, da si nabavim bakreno orodje.

Bakreno orodje z svojim nemagnetinimi lastnostmi naj bi pomagalo zadrževati vodo v prsti, prav tako, bi povečalo pridelek, zdravje rastlin in odvračalo polže.


Moje skromne izkušnje po dveh letih, ki so bila sušna, so, da je seveda bilo še vedno potrebno zalivati, posebno rastline, ki ne prenašajo dobro vročino, kot je visok fižol, vendar je vseeno obrodil dobro, večina je imela zelo malo ali nič.
Nekaterih bolj odpornih vrtnin nismo zalivali nič, in so bile čisto v redu. 

Še vedno pa je najbolj pomembna živa prst z dosti humusa.


Glede polžev je težko reči, ker je bila dvoletna suša očitno preveč tudi za rdeče polže, saj jih je letos bilo zelo malo, imamo pa jih že od leta 1993 (prinesli so jih v bližnji sadovnjak). Tako če bo naslednjo leto bolj blizu povprečnim padavinam, bom videl kako je s polži, če se bo trend nadaljeval. Tukaj je zanimiva razlaga na angleški strani, zakaj jim ne ustreza bakreno orodje http://www.implementations.co.uk/site/slugs

Po petih letih (2015) bakreno orodje še uporabljam,  izkušnja je pozitivna, gre lažje v zemljo, ni tako težko, je lepo in še kaj bi se našlo.
 Kar se tiče polžev, jih je manj, predvsem majhnih. Še vedno pa se jih mora pobirati.
 Tudi pri suši se pozna, najbolj občutljive rastline se morajo zalivati, pri ostalih se lahko redkeje.

Sem sem kupil preko predračuna v Avstriji (orodje dobil po pošti na dom).

Tukaj je še ena trgovina z večjo izbiro.

Viktor Schauberger, nekaj o njem.

Ni komentarjev:

Objavite komentar