sreda, 19. avgust 2015

Osasti pajek

Pajki so pomembni plenilci žuželk, s čimer uravnavajo njihovo številčnost. Eden največjih in najbolj pogostih pajkov v Sloveniji je Osasti pajek.

Pajki veljajo za ene najmanj priljubljenih živali, mnogo ljudi se tako odzove zaradi strahu in gnusa, čeprav so pri nas živeči popolnoma nenevarni.
Pajke vedno pogosteje načrtno gojijo na ekoloških kmetijah kot naravne sovražnike škodljivcev, saj so pomembni plenilci žuželk, s čimer uravnavajo njihovo številčnost

Osasti pajek

Osasti pajek (Argiope bruennichi) med največjimi in bolj pogostimi, ime je dobil po vzorcu, ki je podoben osi. Plete mreže v nizki travi, sam ga najpogosteje opazim na paradižniku, zunaj in v rastlinjaku.

Mreže, ki jih ti pajki začnejo graditi v mraku ali v zgodnjih jutranjih urah, so razmeroma velike. V njih je vedno vpleten poseben cikcakast vzorec, imenovan stabilimentum, katerega vloga zaenkrat še ni pojasnjena (zgoraj na sliki pod pajkom).

Strah vzbujajoče so predvsem samice, ki so tako, kot je za pajke značilno, večje od samcev. Samci so pol manjši in svetlo rjave barve.

Samec čaka, da samica spolno dozori, po zadnji levitvi, ko so njeni strupniki začasno razmehčani, pa se pari z njo. Kljub temu samica v večini primerov ubije in požre samca med parjenjem.

Samci imajo zato mehanizem, ki pomaga zagotoviti, da bo samico oplodila ravno njihova sperma - pedipalp, s katerim jo prenesejo do samičine spolne odprtine, se med parjenjem pogosto odlomi in odprtino zapečati, tako da se samica ne more ponovno pariti

Osasti pajki lovijo leteče žuželke in kobilice, obvladajo pa celo prasketače, hrošče, ki se v nevarnosti branijo s pekočimi kemikalijami, ki jih izbrizgajo iz žlez na zadku.

In še nekaj malega o pajkih. Pajki so na Zemlji so že več kot 300 milijonov let, imajo modro kri, ki deluje kot hidravlična tekočina. Gibanje pajkov je namreč kombinacija dela mišic in načel delovanja hidravlike, kot jih pri nekaterih strojih uporabljamo tudi ljudje.

V povprečju je pajkova svila stokrat tanjša od človeškega lasu, osemkrat močnejša od jekla ter dvakrat bolj raztegljiva od najlona.

Ni komentarjev:

Objavite komentar