sobota, 24. julij 2010

Hišica za Ježa

Če se jež včasih potika okrog vogalov tudi pri vas, kakor sem ga sam zadnjič srečal na vrtu, potem bi bilo fajn, da bi imel tudi kje prespati. Zato mu lahko naredimo hišico. 

Jež večkrat menja svoje bivališče, z drugim, ki ga je naredil sam ali drug jež. En jež tako pogosto naredi več bivališč, prav zaradi tega je več bivališč kot je ježev in ni nič čudno, da najdemo ježevo bivališče, v katerim ni ježa.

Jež lovi le v popolni temi, umetna svetloba ga bo seveda pregnala. Torej je odveč razlagati, da ga bomo na vrtovih, kjer lastniki razsipajo s svetlobo, zaman iskali.

Hišica 1
Britansko združenje za ohranitev ježa priporoča spodnji načrt hišice za ježa. Les je lahko star ali nov, bolje kot je narejeno dalj bo zdržalo. Strehe ne zabite ali privite, ker jo boste morali spomladi odstranit, da lahko očistite hišico, če bo kdo prezimil v njej. Vhod naj bo čist in dostopen ter se izognite skušnjavi, da bi zmotili ježa, še posebej med hibernacijo (zimskim spanjem)! Če ga boste zmotili bo jež zamenjal bivališče, saj jih ima več narejenih.

Takšno hišico je potrebno še pokrit z suhim listjem, senom, slamo… da izoliramo hiško v kateri po spal zimsko spanje, preko te izolacije še damo folijo, da zaščitimo pred dežjem. Na folijo nato še vejice, da izgleda vse skupaj lepše. V bližino pustite seno, suho listje, slamo, ki jo bo jež odnesel notri in uporabil za steljo.
Izolacija je pomembna, ker kljub temu, da ježu pade telesna temperatura na 4°C, ne sme pasti pod ničlo.


Hišica 2
Tukaj še druga bolj enostavne hišica, ki jo tudi priporoča britansko združenje za ohranitev ježa. Mogoče celo boljša, saj se ježi radi skrijejo tudi v naravi v visoko travo, kupi trave ipd.


Uporabite kakšno plastično škatlo, ki ne rabi imeti pokrova (kot na sliki). Če so kakšni robovi znotraj jih odrežite in obrusite. Naredite vhod z vbodno žago v obliki kvadrata velikosti 10-12 centimetrov, obrusite ostre robove.
Obrnite škatlo in jo položite na zemljo. Od zunaj jo dobro zakrite z kamenjem, lesom, travo… Notranjost lahko naredite bolj prijazno, tako da pokrijete tla z listjem, suho travo…

Kam postavit hišico?
Ko ste naredili hišico za ježa, jo postavite na miren del, po možnosti ob zid ali ograjo, ter upajte, da vas bo obiskal prijatelj, ki bo iskal dom. Da se izognete mrzlim zimskim vetrovom., se prepričajte se da vhod ne gleda na sever ali severovzhod. Saj lahko postane zimski dom za kakšnega srečnega ježa. Če je samica, ima lahko spomladi celo mlade.


Ni komentarjev:

Objavite komentar