nedelja, 01. januar 2012

Lojna Pogača - za zimsko krmljenje ptic

Kako izdelati vegansko lojno pogačo v 4 preprostih korakih.    

Lojna pogača za ptice je naravna in jo je preprosto izdelati, ker je veganska za njo potrebujete:

  250g kokosove masti in 250g arašidovega masla brez soli,
različno hrano: 300g zmlete ovsene kosmiče, 300g koruzni zdrob, 200g mlete mandlje,
modele, žico in lesene palčke, si pripravimo naprej, kako klikni tukaj 

1. Stopimo mast

Kokosovo mast dobiš v vsaki trgovini. Arašidovo maslo mora biti brez soli. Oboje daš skupaj v posodo in stopiš na malem ognju, vmes mešaš, da se dobro zmešata.

Ptice obožujejo arašidovo maslo brez soli, saj ima skoraj enako sestavo kot sončnična semena, za katere vemo da jih ptice ljubijo.

 
2. Zmešamo mast in hrano

Ločeno v drugi posodi zmešaj vso hrano skupaj, zmlete ovsene kosmiče, koruzni zdrob, polnozrnato moko, mlete mandlje.
Ovsene kosmiče zmelješ v kavnem mlinčku, da se bodo bolje napili masti.
 
Sedaj vso zmešano hrano dodaj v mast ali mast nalij v posodo k hrani, kar ti bolje ustreza.

Zmešaj vse skupaj, dokler ni nobenih suhih mest. Po potrebi dodaj koruzni zdrob ali/in zmlete ovsene kosmiče ali/in polnozrnato moko, da postane zmes gosta, kompaktna. Ko se ohlaja večkrat zmešaj, ko postane bolj gosta sledi...

3. Polnjenje modelov

Modele si pripraviš prej, kako izdelamo, klikni tukaj.

Modele na dnu preluknjaš  in skozi odprtino (ki naj ne bo prevelika) napelješ leseno palčko, tako da na koncu del le-te štrli iz pogače (spodaj in zgoraj) in omogoča pticam boljši oprijem pri hranjenju. Skozi leseno palčko izvrtaš majhno luknjo skozi katero napelješ žico in jo potem preprosto obesiš na vejo (prva spodnja slika).

Modele daš v kozarce, tako imaš proste roke za polnjenje. Ko so modeli polni, jih postavi v drug plastičen kozarec (da bodo stali pokončno), ter jih daj takoj v zamrzovalnik (druga spodnja slika).4. Jemanje iz modelov in obešanje

Veganske lojne pogače drugi dan vzameš iz lončka tako, da segreješ vodo, dno modela namočiš v toplo vodo za slabo minuto in jih spraviš ven, gredo brez problema. Če slučajno noče ven, namočiš nož v vročo vodo in greš okrog pogače. Nato jih daš nazaj v zamrzovalnik, dokler jih ne obesiš zunaj.

Veganske lojne pogače ptice naravnost obožujejo in so v mrzlem vremenu izjemno obiskane, praktično čez dan je nenehno nekdo na njej sinice, plavčki ali vrabci.

Seveda prihaja do sporov med pticami, zato je bolje narediti več pogač, napolniš lonček do polovice, tako jih lahko obesiš več in ni takšne gneče, kot če je en ali dva.
       

Če vas zanima več o veganstvu 
Slikanica o rastlinski prehrani, preprosto razumljiva


p.s. besedno zvezo 'veganska in lojna' sem uporabil samo zaradi boljše pozicije pri iskanju v Googlu, beseda je oksimoron, bistroumni nesmisel, kot npr. humani zakol, ne obstaja.

p.p.s. arašidovo maslo brez soli dobiš v specializirani trgovinah kot je maxximumshop ali tudi v običajni trgovini kot je Mercator.

Ni komentarjev:

Objavite komentar