sreda, 5. september 2018

Vaje za hrbet, ki delujejo

Kaj lahko narediš za zdravo hrbtenico

Medvretenčna ploščica je največja brezžilna struktura v človeškem organizmu. Sestavljena je iz treh histološko povsem različnih struktur, ki pa so funkcionalno povezane v samostojno enoto. Notranje želatinozno jedro (nukleus) obdaja zunanji vezivni obroč, na zgornji in spodnji strani pa ga omejuje s hrustancem pokrita terminalna plošča telesa vretenca.

Prehrana

Prehrana je zelo pomembna za zdravo hrbtenico, to je ista prehrana, ki je dobra tudi za srce in ožilje, se pravi, prehrana ki ne maši.


Duševnost

Povezava med umom in telesom, je lahko pogosto tudi vzrok bolečin. Kako se lahko rešimo teh bolečin prikaže dr. John E. Sarno, profesor klinične rehabilitacijske medicine na medicinski fakulteti v New Yorku, je s svojim programom pomagal tisočim pacientom - brez zdravil, telesnih vaj ali nevarnih operacij.

https://www.bukla.si/knjigarna/sport-in-zdravje/zdravo-zivljenje-in-alternativna-medicina/ozdravimo-bolecine-hrbta-povezanost-uma-in-telesa.html

Telovadba

Tukaj so tri vaje za hrbet, ki delujejo. Avtor je dr. Stuart McGill, direktor laboratorija za biomehaniko hrbtenice Univerze Waterloo, Ontariu, Kanada, z več kot 30 letnimi izkušnjami.

To so trebušnjaki, stranski most in hkratni dvig roke in noge, ki vam lahko pomagajo okrepiti trup in hrbtne mišice, kar je najboljša zaščita za vaš križ. Te vaje hkrati kar najmanj škodujejo vaši hrbtenici. Vaje je potrebno izvajat pravilno. Vadba vsak dan prežene ortopeda stran.


Viri:

Ni komentarjev:

Objavite komentar