»Gram preventive je bolj učinkovit in dragocen - več vreden kot cela tona kurative", Benjamin Franklin
Rastlinska prehrana lahko nudi prednostno zaščito pred hudim potekom bolezni COVID-19, ugotavlja nova študija, objavljena v BMJ Nutrition, Prevention & Health. Gre za eno prvih študij, ki je raziskala prehranske vzorce in izide COVID-19.
V dvomesečnem obdobju poleti 2020, so raziskovalci raziskali
2.884 zdravnikov in medicinskih sester,
ki so poročali o visoki pogostosti, izpostavljenosti bolnikom s COVID-19.
Zdravstveni delavci na oddelkih, kot so interna medicina, urgentna medicina in
kritična oskrba, so delali v Franciji, Nemčiji, Italiji, Španiji, Združenem
kraljestvu in ZDA.
Poleg odgovorov na vprašanja o zdravstveni anamnezi,
življenjskem slogu in simptomih COVID-19, so udeleženci izpolnili vprašalnik s
47 točkami o pogostosti katero določeno
hrano so uživali. Raziskavo je vodila Sara Seidelmann, doktorica znanosti z
Univerze Columbia.
Rezultati so bili osupljivi: udeleženci, ki so poročali, da
so sledili rastlinski prehrani, vegetarijanski dieti ali pescatarianski dieti,
so imeli 59 odstotkov nižje možnosti za zmerno do hudo bolezen COVID-19.
73% nižje
možnosti, da bodo zboleli za zmerno do hudo boleznijo COVID19
Zmanjšanje je bilo še večje, če gledamo izključno tiste, ki so sledili
rastlinski in vegetarijanski prehrani: ti udeleženci so imeli 73 odstotkov nižje možnosti, da bodo
zboleli za zmerno do hudo boleznijo COVID-19, v primerjavi z udeleženci,
ki niso sledili rastlinski ali vegetarijanski prehrani. Te povezave se niso
bistveno spremenila niti ob prilagajanju morebitnim motečim dejavnikom, kot so
osnovna zdravstvena stanja, telesna teža, kadilski status, vadba in dostop do
osebne zaščitne opreme.
4 krat večje
tveganje v primerjavi s rastlinsko prehrano
Nasprotno pa so imeli tisti, ki so sledili dieti z nizko vsebnostjo
ogljikovih hidratov in visoko vsebnostjo beljakovin, za 48 odstotkov večje
tveganje za zmerno do hudo okužbo s COVID-19 v primerjavi z drugimi
udeleženci, v modelu, ki je bil prilagojen demografskim značilnostim,
zdravstvenemu vedenju in medicinski specialnosti.
V primerjavi s
tistimi, ki so se držali rastlinske prehrane, so imeli tisti, ki jedo z nizko
vsebnostjo ogljikovih hidratov in veliko beljakovin, skoraj štirikrat večje tveganje.
Raziskovalci so pri preučevanju, kaj je lahko razlog za to
razliko, opozorili na dejstvo, da je rastlinska prehrana bogata s hranili, vključno s
fitokemikalijami, vitamini in minerali ter vlakninami. "Te hranilne snovi naj bi podpirale imunski sistem, saj imajo
pomembno vlogo pri proizvodnji protiteles, proliferaciji limfocitov in
zmanjšanju oksidativnega stresa," so zapisali. "Naši rezultati kažejo, da je za zaščito pred hudo boleznijo
COVID-19 mogoče razmisliti o zdravi prehrani, bogati s hranili, bogatimi s
hranili."
Avtorji študije so tudi ugotovili, da so, ko so omejili
podatke, da vključujejo le primere tistih s pozitivnim testom COVID-19 ali
zaznanimi protitelesi, opazili, da so imeli posamezniki, ki so poročali, da so sledili rastlinski ali
pescatarijanski dieti, manjše
možnosti, da se sploh okužijo s COVID-19. A ker je šlo za majhno število
primerov, je treba to vrsto preiskave ponoviti.
»Če pogledamo, katero prehrano
bi morali priporočiti, da bi zmanjšali resnost COVID-a, polnovredna rastlinska
prehrana, res močno izstopa,« Alan Desmond, MB, MRCPI, FRCP, gastroenterolog
in avtor knjige The Plant -Based Diet
Revolution je dejal v svojem pregledu študije na Instagramu v živo. »Meso in mlečni izdelki ter perutnina niso
živila, bogata s hranili. … Hrana, bogata s hranili, so rastline.«
Ni komentarjev:
Objavite komentar