nedelja, 03. oktober 2010

Prihranite 75% energije in časa pri kuhanju

Izoliran kuhalnik, senena škatla ( haybox ), vroča škatla, toplotni kuhalnik, kuhanje brez ognja, – kakorkoli že imenujte, je odlično!

Ideja je preprosta in genialna hkrati, uporabljali so jo naši predniki po vsem svetu, in v uporabi je še danes. Gre pa tako, ko hrana zavre v loncu jo pustite kratek čas da vre, par minut, nato vroč lonec postavite v dobro izolirano škatlo, kjer se kuhanje dokonča.

Na takšen način prihranite ogromno energije in tudi časa za kuhanje, nič nadziranja ali še vre, ali bo šlo prek… raje ta čas počnite kaj drugega.

V škatli naj bo čim več izolacije, predvsem pod in nad loncem, pokrov na loncu naj se čim bolj prilega. Za izolacijo lahko uporabite različen material, vse kar ima ujet zrak. Za škatlo lahko uporabite karkoli, od kartonaste škatle, do lesenega zaboja.

Kuhanje v toplotnem kuhalniku običajno traja od 1 in 1,5 do 3 krat dalj, kot če bi kuhali na štedilniku, vendar ne rabite biti zraven  ko se kuha, od tukaj torej prihranek časa. Potrebnega je le malo načrtovanja. Večja masa hrane deluje bolje kot manjša in tesen pokrov na loncu tudi pomaga.

 Zaradi varnosti pri mesu, naj na začetku vre 5 minut in na koncu ponovno segrejte do vrelišča pred jedjo.

Sicer malo poizkušajte, in hitro boste ugotovili koliko časa mora vreti, splošno pravilo je, da vre četrtino potrebnega časa od časa potrebnega da se skuha na štedilniku. In vse to le za par evrov, zelo preprosto.

Pripraviš zjutraj, ješ pozneje, še vedno vroče. 

Nekaj časov za lažji začetek:

Hrana:
Čas vretja:
Čas v toplotnem kuhalniku:
Riž
5 min
1-1.5 h
Krompir
5 min
1-2 h
Kvinoja
5 min
1.5 h
Polenta
1 min
1 h
Perutnina
6 min
2-3 h
Govedina
13 min
3-4 h

Soroden članek:
Kako narediti svoj toplotni kuhalnik


Ni komentarjev:

Objavite komentar