petek, 13. avgust 2010

Ježevka s tremi mladiči

Na parceli imam nepokošeno par kvadratnih metrov (okrog 15m2), ki jih ne kosim, pokosim le dva krat na leto. Na tem zaraščenem območju sem imel pred dvema letoma ose, ki so imele gnezdo v zemlji. Kljub temu, da sem takrat še kosil ta del, tudi preko gnezda, nobena ni nikogar pičila. Sreča, ali so čutile da jim nihče nič noče, sam raje verjamem, da so čutile.

Vendar se je v septembru, ko so si nabrale med za zimo, zgodila katastrofa, nekdo je ponoči razdejal gnezdo in pobral med. Gnezdo sem popravil kolikor se je dalo, vhod bolj zavaroval, vendar škoda je bila narejena in ose niso preživele.

Letos, mesec dni nazaj, vzamem ročno koso in se odpravim pokosit ta zaraščen košček trave, po par zamahih odkrijem del, kjer je bilo nekoč gnezdo os in presenečeno vidim ježe. Ker so bili na srečo v zemlji, nisem nikogar poškodoval. Na hitro vzamem kos deske in privijem štiri noge višine štirinajst centimetrov, položim desko preko ježev in vse skupaj pokrijem s travo.

  
Ker je bila ježevka odkrita, sem pričakoval da se bo preselila, saj se tudi drugače ježi radi selijo. In to se je zgodilo, saj sem jo čez par dni našel v slami, ki jo hranim za pokrivanje komposta. Slamo imam za celo leto, saj kompostiram praktično vse, ko prekriješ kompost s slamo (lahko je tudi seno, trava, ipd), ni nobenega vonja in s tem tudi ne mrčesa in muh.

Bale so zložene tako, da je na dnu okrog petnajst centimetrov razmika med dvema balama in v ta prostor se je ježevka preselila s tremi mladiči, ki so že kar veliki. S telefonom mi je uspelo slikat majhno družino, ko so vsi trdno in zadovoljno spali. Če pogledate bliže boste videli, da mali jež sesa mleko.


Tukaj so vsi trije mladiči le dan pozneje so se znova odselili, saj so prenehali že par dni prej sesati in tudi mama jih že puščala same.


V redu je če okrog hiše ni vse popolnoma urejeno, tako se ima jež kam skriti ali če se preseli, kje prespati. Saj poznate to misel »Kjer je ljubezen, je nered. Popoln red bi spremenil svet v pokopališče« Anthony de Mello

Sorodni zapisi:

Ni komentarjev:

Objavite komentar