nedelja, 05. junij 2011

Kompostni Miti – Prepovedani Materiali Kompostiranja (4/4)

Kaj NE kompostirati? Kompostirate lahko skoraj vse.

Malo me zmede, kadar vidim kompostne učitelje, ko svojim učence pravijo da obstaja dolga lista stvari "kar ne smejo kompostirati". Prepoved je vedno predstavljena na avtoritativen in resen način, tako da se začetnikom v kompostiranju samo ob pomisli na kompostiranje prepovedanih materialov začnejo tresti hlače. 

Kar predstavljam si naivne komposterje oborožene s temi napačnimi informacijami, kako skrbno ločujejo svoje kuhinjske ostanke da, Bog ne daj, napačen material ne konča v kompostu.

Ti "prepovedani" materiali vključujejo meso, ribe, mleko, maslo, sir in ostale mlečne izdelke, kosti, svinjska mast, majoneza, olje, kikirikijevo maslo, solatni preliv, kisla smetana, pleveli s semeni, bolne rastline, olupki citrusov, rabarbarini listi, gnoj od domačih ljubljenčkov, in mogoče najhuje od vseh – človeški gnoj.

Domnevno moraš ločevati na pol pojeden sendvič z kikirikijevim maslom, ali katerikoli sendvič z majonezo ali sirom, ali ostanke solate z prelivom, ali pokvarjeno mleko, ali olupke pomaranč, vse to mora iti na smetišče, kjer se zakopa pod tonami smeti, namesto da bi se kompostiralo.

Na srečo nisem nikoli bil izpostavljen takšnim napotkom, in moja družina je kompostirala vsak košček ostanka hrane, vključno z mesom, kostmi, maslom, olji, svinsko mastjo, maščobami, olupki citrosov, majonezo in vse ostalo z seznama. To počnemo na našem domačem dvorišču več kot 30 let brez da bi kdajkoli imeli problem. Zakaj bi delovalo za nas in za nikogar drugega? Odgovor, v eni besedi, če ugibam na pamet, je človeški gnoj, še en prepovedan kompostni material.

Ko se kompost segreje, večina organskega materiala hitro razpade. To drži za olja in maščobe, ali z besedami znanstvenika, "Glede na dokaze pri kompostiranju masti iz lovilcev, lahko lipide[maščobe] bakterije hitro koristno uporabijo, vključno z aktinomicini pod termofilnimi pogoji." Problem z materiali na prepovedani listi je v tem, da lahko zahtevajo termofilne pogoje kompostiranja za najboljše rezultate.

Drugače lahko le obsedijo v kompostu in se razkrajajo počasi. Medtem mogoče izgledajo zelo privlačni za potujočega psa, mačko, rakuna ali podgano. Ironija je, da ko se prepovedani materiali, vključno z človeškim gnojem, kombinirajo z ostalimi kompostnimi sestavinami, prevladajo termofilni pogoji.

Ko se človeški gnoj in ostali sporni materiali ločijo od komposta, se mogoče termofilni pogoji sploh ne pojavijo. To so razmere, ki so kar pogoste v večini domačih kompostnih kupov. Rešitev je v tem, da se materiali ne ločujejo, ampak da se doda dušik in vlaga, ki se običajno najdeta v gnoju.

Kompostni učitelji bi ponudili boljši servis svojim študentom, če bi jim povedali resnico: skoraj ves organski material se lahko kompostira – kakor, da jim dajejo lažen vtis, da se določena običajna hrana ne da. Seveda, nekatere stvari se ne kompostirajo dobro. Kosti so ena od teh, vendar ne delajo škode v kompostnem kupu.

Vseeno, strupene kemikalije se morajo držati vstran od kompostnega kupa. Takšne kemikalije se najdejo, na primer, v nekaterih "pod pritiskom obdelanem" lesu, ki je napit z rakotvornimi kemikalijami.

Vir:

Ni komentarjev:

Objavite komentar