nedelja, 17. marec 2013

Izdelava Žvepleno apnene brozge - ŽAB

Žvepleno apneno brozgo lahko skuhamo tudi kar doma.

Je odlično naravno sredstvo za zaščito sadnega drevja pred vsemi vrstami glivičnih bolezni ( škrlup, monilija, sajavost plodov, siva pepelasta plesen, listna kodravost na breskvah, luknjičavost na marelicah ) in tudi bele volnate uši ter ostalih škodljivcev, ki prezimujejo na sadnem drevju.

Uporablja se lahko tudi na zelenjavnih rastlinah za zatiranje plesni, za redčenje plodov pri sadnem drevju pri škropljenju v cvet.
ŽAB ni strupena za čebel in čmrlje.

Tukaj bom opisal svojo izkušnjo, kako sem sam naredil ŽAB, uporabil sem 10 litrov vode, 1,2 kg gašenega apna v prahu in 2,5 kg žvepla v prahu.

Kaj potrebujete:
Staro posodo, emajlirano ali železno ustreznega volumna, plinski gorilnik, in dobro voljo za mešanje brozge.


Kako izdelamo:
Staro posodo prostornine petnajst litrov ali več, dobro očistimo. Posodo postavimo v zatišno lego ( nevarnost požara ), in stran od stanovanj ali zapremo okna, zaradi neprijetnega vonja žveplovega dioksida SO2.

Vanjo sem vlil okrog 3 litre vode, nato sem stresel predhodno zmešano mešanico 1,2 kg gašenega apna v prahu in 2,5 kg žvepla v prahu (če imate močljivo žveplo potem 3 kg, več zato ker vsebuje 80% žvepla).

Sedaj sem z mešalom za barve dobro zmešal mešanico, da ni bilo grudic. Pri tem pazimo, da se nam ne zakadi v obraz in oči. Ko je dobro zmešano, prižgemo plinski gorilnik.


S palico ob stalnem mešanju počakamo, da mešanica skoraj zavre. Nato dolijemo še preostalih 7 litrov vode in še naprej stalno mešamo. Ko brozga zavre zmanjšamo plin in še naprej mešamo dokler…


Pomembno! 
…dokler se tekočina iz svetlo rumene žveplene barve začne počasi spreminjati v oranžno in rjavkasto. Takrat je čas, da takoj ugasnemo plin. Še vedno mešamo naprej, da se ŽAB ohladi na okrog 50°C. Če zamudimo se ŽAB skuha preveč in postane neuporabna.


Počakamo, da se tekočina umiri in ohladi ter da se apno usede na dno. 


Nato jo previdno nalivamo v plastično posodo. Za cedilo se lahko uporabi stara najlonska nogavica. Pri tem pazimo, da se ne poškropimo po koži. Tekočina je jedka! Zato delamo previdno, z zaščitnimi očali in rokavicami.



Po izpraznitvi tekočine iz posode lahko apno uporabimo za premazovanje debel sadnega drevja ali pa ga zavržemo. Posodo je potrebno čim prej pomiti z vodo in osušiti. Sicer se lahko zgodi, da naslednje kuhe ne bo zdržal cel.

ŽAB shranimo na mesto, kjer ne zmrzuje, v dobro zaprtih posodah saj žveplo hlapi. Uporabna je dve leti.

Sam jo v glavnem uporabljam za sadno drevje, kdaj in koliko škropiti na spodnji povezavi, kjer vsako leto g. Slavko Turšič pripravi podroben koledar vseh opravil za sadjarstvo.

Koledar sadjarskih opravil  (Turšičev sadjarski koledar)
https://ajda-vrzdenec-zalozba.si

Dodatek:

Apno: Izraz "apno" zajema žgano (živo) apno in gašeno apno ter je sopomenka izraza "apneni izdelki". Živo apno ali žgano apno je kalcijev oksid (CaO).
Gašeno apno sestavlja pretežno kalcijev hidroksid (Ca(OH)2) in lahko nastopa v obliki hidriranega apna (suhega kalcijevega hidroksida v prahu), apnenega mleka ali apnene kaše (vodne disperzije delcev kalcijevega hidroksida).

Gašeno apno narejeno po tradicionalnem postopku
Močljivo žveplo

vir:
Koledar sadjarskih opravil  (Turšičev sadjarski koledar)
https://ajda-vrzdenec-zalozba.si

22 komentarjev:

  1. pozdrav

    hvala za tole objavo in natančna navodila, še dve stvari me zanimata. koliko brozge dejansko pride iz teh količin in pa v kakšnem razmerju se meša za uporabo?
    lp dominik

    OdgovoriIzbriši
  2. Dobiš okrog šest litrov ŽAB.

    Na koncu članka je povezava do "Koledar sadjarskih opravil" kjer vsako leto g. Slavko Turšič pripravi podroben koledar vseh opravil za sadjarstvo.
    Kakor tudi v kakšnem razmerju, kdaj in koliko škropiti in še druge koristne informacije.
    Lp Danilo

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. pozdravljen
      sem že skuhal in sem dobil šest- sedem litrov, razmerje sem tudi našel in poškropil sem že. še enkrat hvala za to objavo.

      lp dominik

      Izbriši
    2. Dobil sem kakih 8litrov(dva litra sta ishlapela.
      Od 8 lirov je bilo 3 litre gošče in 5 litrov tekočine za mešanje.
      Seveda je vrag v podrobnostih.
      g. Turšič je precej pavšalen, torej koliko
      procentov kuhanega ŽAB-a zmešamo z vodo za zimsko škropljenje in koliko za letno.
      Opomba: če pri kuhanju ŽAB-a ishlapi dva litra, naj dolijem da bo deset.
      Moja izkušnja: zimsko škropljenje 15% mešanica.
      letno škropljenje 5%.
      z gostim delom ŽAB-a sem premazal
      poškodovana debla.
      Za vse sugestije se vnaprej zahvaljujem.

      Izbriši
    3. Ne, ne dolivajte vode, boste samo razredčili! Med kuhanjem voda seveda izhlapi.
      Tudi g.Turšič piše količine za to kuhano ŽAB.

      G. Turšič piše na koncu 3 in začetku 4 strani, opisano na kratko bistvo kako škropiti. Za bolj podrobno uporabo ŽAB-a je potrebno prebrati VES koledar, ker se nasveti pojavljajo čez cel koledar.
      Recept za kuhanje ŽAB je na strani 13.
      http://www.demeter.si/uploads/1/7/6/6/17663141/koledar_sadjarstvo_biodinamično_2017.pdf

      Za deblo npr. na strani 4, opisuje premaz za deblo za zaščito pred bakterijo hruševega ožiga narejen iz ŽAB-a in biodinamičnih preparatov. Na strani 6 pa običajen premaz za deblo brez ŽAB-a.

      Tukaj povezava do strani, kjer je nazadnje podrobno predstavil »PROGRAM DELA in AKTIVNOSTI ZA BID* SADJARSTVO ZA LETO 2017«. Glejte spodaj pod »Literatura - elektronski dostop«.
      http://www.demeter.si/postani-biodinamik.html#

      Tukaj pa podrobno program dela in aktivnosti »ZA BID* SADJARSTVO ZA LETO 2017« na 30 straneh, priporočam da si shranite ali natisnete, uporabno tudi za druga leta.
      http://www.demeter.si/uploads/1/7/6/6/17663141/koledar_sadjarstvo_biodinamično_2017.pdf

      Izbriši
  3. živ

    bo držalo. sem že vse opravil
    še enkrat hvala za tole objavo. pleterje so nehale z distribucijo žab in je tale recept zlata vreden

    lp dominik

    OdgovoriIzbriši
  4. Zanima me,če ima kdo za prodati kak liter ŽAB-A ali pa kakšno kilo žvepla

    OdgovoriIzbriši
  5. mene pa zanima od gospoda Danilota kakšen kontakt, tudi telefonska številka, ali mail. prosim.


    LP

    OdgovoriIzbriši
  6. Na prvi strani, čisto spodaj desno piše »O meni«, kliknite na »Ogled mojega celotnega profila« in nato levo kjer piše »E-pošta«.

    OdgovoriIzbriši
  7. V kakšnem razmerju se meša ŽAB za škropljenje?

    Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Odgovor je zgoraj v drugem komentarju (25. marec 2014).

      Izbriši
  8. To je zdravilo za moje trte zato ga skuham že v jeseni in ga shranim na toplem,da ne zmrzne škropim zgodaj spomladi,ki ima trta poganjke kot mišja ušeska nič več.

    OdgovoriIzbriši
  9. Zdravo,
    Iščem žveplo v prahu. Našel sem kalijev bisulfit. Je to isto? Hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim, da ne.
      Našel sem tukaj, kjer piše "Učinkovina: žveplo 99 %"
      https://www.agronet.si/izdelek/45091/zveplo-v-prahu-25-kg

      Izbriši
  10. Kje se dobi gašeno apno v prahu? Hvala in lp,franc

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Na koncu članka je povezava do "Gašeno apno narejeno po tradicionalnem postopku" kjer prodajajo tudi v vreči.
      http://www.beljenje.com/index.php/cenik

      Izbriši
  11. Zanima me kako je z bio trto kdaj škropiti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. V bistvu ne vem. Našel sem tale odgovor, kjer gospa omenja tudi trto, spodnja povezava.

      In zgoraj v komentarjih gospod "Jože Uhan 06. november 2016" omenja kako škropi on.

      https://www.klubgaia.com/si/strokovnjak-svetuje/2983-Skropljenje-sadnih-dreves-z-apneno-zvepleno-brozgo

      Izbriši
  12. Dober dan. Ima kdo izkušnje, kdaj in v kolikšnem razmerju špricamo oljke?

    OdgovoriIzbriši
  13. Najbolje, da vprašate na društvo Ajda Goriška, ki objavljajo koledar opravil in imajo tudi nasvete "v oljčniku".
    https://ajda-goriska.si/koledar-opravil1/

    OdgovoriIzbriši
  14. v kaksnem razmerju se pripravljena brozga razreci z vodo pred skroplenjem

    OdgovoriIzbriši
  15. Posodobil povezavo, na koncu članka, do "Turšičev sadjarski koledar", kjer na 4 strani piše o dveh strategijah o škropljenju proti škrlupu.
    Priporočam, da preberete ves koledar! Lp

    OdgovoriIzbriši