nedelja, 14. julij 2013

Kakanje čepe

Iztrebljanje čepe je učinkovit, nenasilen način kako si lahko pomagamo pri kar nekaj težavah, kot je na primer hemoroidi, zaprtje,…

Sicer pa slika pove več kot tisoč besed.


Pri iztrebljanju v sedečem položaju ostane mišica puborectalis, ki pomaga zadrževati blato, napeta, danka pa se ne izravna, zato se črevo nikoli povsem ne izprazni. 

Pri čepečem iztrebljanju se mišica sprosti in danka se izravna.

Lahko se naučite čepeti na školjki, vendar tukaj stalno obstaja nevarnost padca ali da se školjka zlomi. Lahko si naredite pripomoček za oporo ali nabavite kakšen na internetu.

Če pa si naredite kompostno stranišče, ki je visoko samo kot plastično vedro (dobrih 30cm), torej je lažje stopit na njega, in tudi ni nevarnosti da bi se zlomilo, zraven boste pridobili še odličen kompost.

   
    
Da ne bom odkrival tople vode, je tukaj bolj obsežen članek o kakanju čepe.

Seveda je najbolj zanesljiva pot za lažje kakanje, več polnovredne rastlinske hrane z vlakninami, kakor naši paleolitski predniki 104g/dan, ali prebivalci podeželja na Kitajskem 77g/dan ali na podeželju v Afriki 60-120g/dan. Če se boste držali priporočil 30g/dan, potem boste dolgo sedeli na školjki.

Pobarvano rumeno: Paleolitska, Podeželska Kitajska, 
Podeželska Afrika (gramov vlaknin na dan)

Za konec, čepenje je za vse tiste, ki so dovolj gibčni, da se lahko postavijo v čepeč položaj, z vajo lahko dosežejo tudi nekateri tisti, ki sedaj ne morejo. V primeru resnejših bolezni in okvar se prej vsekakor posvetujte z zdravnikom ali fizioterapevtom.
Hm, to se pa sliši kot na televiziji.

○ Knjiga v slovenščini, kjer je kar precej namenjeno o kakanju čepe:
https://sites.google.com/site/narapetrovic/clovek
○ Video s Slovenskimi podnapisi; lažje kakat in shujšat na en mah:
https://nutritionfacts.org/video/lose-two-pounds-one-sitting-taking-mioscenic-route/

○ Kako uspešno in varno kompostirati človeški gnoj, www.kompostiranjecloveskegagnoja.com

Ni komentarjev:

Objavite komentar