nedelja, 14. julij 2013

Odpad ali gnojilo, znova


·       Človeški odpad so človeški iztrebki, ki niso bili reciklirani.
·       Odpad je material, ki nima nobene vrednosti.
·       Ljudje, ki reciklirajo stvari, le teh ne zavržejo/zapravijo.
·       Ljudje, ki kompostirajo svoj gnoj, ne proizvedejo človeškega odpada v obliki telesnih iztrebkov.

Oprostite, vem da je težko zaobjeti koncept, da je človeški odpad nekaj kar ustvarimo z izbiro, z namenom.

V današnjem jeziku je danes izraz človeški odpad sinonim za človeški urin in blato (iztrebki). Sčasoma se bo to spremenilo. Ni neizogibno, da ustvarjamo človeški odpad naravno. Naravno proizvedemo človeški gnoj. Kar počnemo z njim, določa ali bo odpad ali ne. To se mogoče komu zdi kot banalna stvar. Vedno ste vedeli da so iztrebki človeški odpad,  zatorej se mu je vedno reklo človeški odpad.


Na drugi strani, lahko razširite vaše razumevanje. Kot se razumevanje in zavest spreminja, tako se tudi jezik spreminja. Človeški »odpad« ni več primerna beseda, ko se govori o človeškem gnoju, razen če se ta gnoj (gnojilo) odvrže. Ni nobenega razloga, da ne bi mogli razčistit izrazov, razviti jezik, in izboljšati komunikacijo in razumevanje. 

Kaj je človeški odpad? Človeški odpad je cigaretni ogorki, prazna pločevinka za pivo ki leži ob cesti, stiroporna embalaža za hamburger, plenice za enkratno uporabo, zavržena elektronika, zavržene steklenice, stare avtomobilske gume, jedrski odpadki, izpušni plini, šestnajst milijonov litrov pitne vode ki jo odplaknemo naša stranišča vsaki dan, in milijoni ton organskih ostankov zavrženih v okolje leto za letom.

Azijsko Recikliranje


Že tisočletja Azijci reciklirajo človeški gnoj. Kitajci uporabljajo človeški gnoj v kmetijstvu od dinastije Shang, pred 3000-4000 leti. Zakaj mi na zahodu nismo? Azijska kultura, v glavnem Kitajci, Korejci, Japonci in ostali, so spoznali, da so človeški izločki naravna surovina, kakor da bi bili odpad.

Kjer smo mi imeli človeški odpad, so oni imeli »nočno zemljo«. Mi smo proizvedli odpad in onesnaženje, oni so proizvedli gnojilo (hranila) za zemljo in hrano. Jasno je da so Azijci bolj razviti kakor zahod v tem oziru. In tako je tudi prav, saj delajo na razvoju trajnostnega kmetijstva že štiritisoč let na isti zemlji.
Štiritisoč let ti ljudje obdelujejo en in isti kos zemlje, z malo ali brez kemičnih gnojil in, v mnogih primerih, proizvedejo večji pridelek kakor zahodni kmetje, kateri hitro uničujejo prst v svojih deželah, skozi izčrpavanje in erozijo.

Dr. King zapiše, »Mednarodna koncesija mesta Šanghaj v letu 1908, je podelila Kitajskemu pogodbeniku privilegij, da je lahko vsako jutro zgodaj zjutraj vstopil v zasebne in javne prostore in odnesel nočno zemljo, za kar je plačal več kot 31.000$ zlata za 78.000 ton [človeškega gnoja]. Vse to, mi ne samo da vržemo vstran, ampak potrošimo še zato veliko denarja.«

Če slučajno niste ujeli, pogodbenik je plačal 31.000$ zlata za človeški gnoj, ki mu pravi »nočna zemlja« in ne kot dr. King napačno »odpad«. Ljudje ne plačajo, da bi kupili odpad, plačajo z denarjem za stvari, ki imajo vrednost.

Napredek znanosti


Kako to, da so Azijci razvili odlično razumevanje  recikliranja človeških hranil, ki prežema njihovo splošno zavest in je popolnoma sprejeto ter se jemlje kot nekaj samoumevnega, medtem ko mi nismo? Konec koncev, mar nismo mi razviti narod znanstvenikov? Dr. King zapiše zanimivo opazko glede znanosti: Piše:

»Vse do leta 1888, in še potem po dolgotrajni trideset letni vojni, so zbrani najboljši znanstveniki vse Evrope, končno priznali, da stročnice delujejo kot gostitelj za nižje organizme, ki živijo na njihovih koreninah, ti organizmi so v glavnem odgovorni za vzdrževanje dušika v zemlji, ki ga črpajo neposredno iz zraka, ki so nato skozi razkroj vrne nazaj.
Toda stoletja prakse so naučili kmetje čez celotno Azijo, da so določene rastline bistvene za vzdrževanje rodnosti prsti. In tako so v vsaki od treh dežel gojili stročnice, v kolobarju z ostalimi rastlinami, z namenom gnojenja prsti. To je ena njihovih tradicionalnih praks.«

V naši kulturi verjamemo, da moramo počakati na strokovnjake, da ugotovijo kako stvari stojijo, preden lahko trdimo da res nekaj vemo. To nas zgleda, postavilo nekaj  stoletji za Azijci. Sigurno se mi zdi čudno, da ljudje ki so pridobili svoje znanje v resničnem življenju skozi prakso in izkušnje, da se jih ignorira ali naredi nepomembne z strani akademskega sveta in vladnih agencij.

Takšne agencije bodo priznavale samo učenje, ki se zgodi znotraj okvirja institucij. Kot tako ni čudno, da se Zahod tako počasi plazi proti trajnostnem bivanju na planetu Zemlja.

Čudno kot se mogoče zdi, pravi King, da danes ni, in kot zgleda nikoli ni bilo, tudi v največjih ter najstarejših mestih Japonske, Kitajske ali Koreje, ničesar kar bi spominjalo na kanalizacijo, ki jo danes uporablja Zahod.

Ko sem vprašal prevajalca, če ni bilo običajno med zimskimi meseci, da bi nočno zemljo odstranili v morje, kot najcenejšo in hitrejšo metodo odstranitve [raje kot reciklirat], njegov odgovor je bil hiter in oster, »Ne, to bi bilo škoda. Ničesar ne vržemo vstran. Je vredno preveč denarja.« Kitajec, je rekel King, ne odvržejo ničesar vstran, ker imajo več čas na umu glavni namen kmetijstva.«

Mogoče, nekoč, bomo tudi mi razumeli.

 

Azija danes


Danes Azijci opuščajo trajnostne kmetijske postopke, katere je dr.King opazil skoraj stoletje nazaj. V Kyotu, Japanska, na primer, »nočna zemlja se zbira higijenično na zadovoljstvo uporabnikov, le da se na koncu razredči v centralnem zbirnem centru,in se spusti v kanalizacijski sistem in konvencialno napravo za obdelavo kanalizacijski odplak.«

Leta 1956 se je na Kitajskem recikliralo 90% človeškega gnoja, kar je predstavljalo tretjino vseh gnojil, ki so se uporabila v državi. Danes je na Kitajskem poraba umetnih gnojil poskočila preko 600% med letoma 1960 in sredino 1980, in danes Kitajska uporablja dvakratno količino umetnih gnojil na hektar, kakor je svetovno povprečje.

Med 1949 in 1983 se je vnos dušika in fosforja povečal za faktor deset, medtem ko se je pridelek povečal le za tri krat.

Onesnaženje vode na Kitajskem se je zelo povečalo, saj se 70% vse odpadne vode spusti v glavne reke. Leta 1988 so v Šanghaju zabeležili pol milijona hepatitisa A, ki se je širil z onesnaženo vodo. »Vedno bolj se Kitajske mestne oblasti obračajo k sežigalnicam in odlagališčem, kot način reševanja svojih odpadkov, raje kot recikliranje in kompostiranje. Kar pomeni, da Kitajska kakor zahod, prelaga problem na ramena naslednjih generacij.«

Za občutek zgodovinske perspektive, bom za konec citiral dr.Arthura Stanleya, uradnika za zdravje mesta Šanghaj, Kitajska, v svojem letnem poročilu za leto 1899, ko je bilo na Kitajskem 500 milijonov ljudi. V tem času se ni uporabljalo nobenih umetnih gnojil – samo organski, naravni materiali, kot so kmetijski ostanki in človeški gnoj:

»Glede sanitacije mesta Šanghaja, kot primerjava med higieno Vzhoda in Zahoda, lahko rečemo, da če je dolžina življenja v državi kazalnik dobre sanitacije, so Kitajci vredni študije vseh, ki se jih tiče javno zdravje. Očitno je, da je  stopnja rojstva dosti večja od stopnje smrti, in da je tako moralo biti v obdobju tri do štiritisoč let. Kitajska higiena, ko jo primerjamo z srednjeveško Anglijo, se pokaže kot  napredna

Soroden članek - Odpad ali surovina

Vir:
·       The Humanure Handbook, Joseph Jenkins
·       Kako uspešno in varno kompostirati človeški gnoj, www.kompostiranjecloveskegagnoja.com
·       King, F.H., (1911). Farmers of Forty Centuries. Rodale Press: Emmaus. 
·       »nočna zemlja« - izraz, ki označuje, da sta se surovo blato in urin zvečer odvrgla na polja

Ni komentarjev:

Objavite komentar