Stročnice – super hrana. Zakaj bi morali jesti več stročnic? Razlogov
je veliko!
Dolgoživost
Fižol in druge stročnice (leča, grah, itd.) So
najpomembnejši prehranski napovedovalec dolgoživosti pri ljudeh različnih
narodnosti.
Med 785 starejšimi odraslimi v več državah, je povečanje
dnevnega vnosa stročnic za 20 gramov povzročilo 7 do 8 odstotno
manjšo tveganje za smrt med časom raziskave. Nobena druga prehranska skupina ni dosledno predvidela preživetja.
Podobno, stročnice so redna hrana v "Modrih Območjih",
to so območja sveta, znana po dolgoživosti.
Zmanjšano tveganje
za bolezni srca
Uživanje stročnic štirikrat tedensko ali več, v primerjavi z
manj kot enkrat na teden, daje
22% manjšo tveganje za koronarno srčno bolezen.
Raziskave prav tako kažejo, da stročnice znižujejo
krvni tlak in da lahko en obrok fižola na dan lahko zmanjša LDL
(slabi) holesterol za 5 odstotkov!
Zaščita pred
Diabetesom
Uživanje stročnice pomaga preprečevati
diabetes tipa 2 in izboljša nadzor nad sladkorjem v krvi pri ljudeh, ki že imajo sladkorno bolezen.
Nadzor nad Težo
Obroki, ki temeljijo na stročnicah, so se pokazali bolj sitostni,
kot obroki temelječi na živalskih izdelkih, verjetno zaradi kombinacije
vlaknin, beljakovin in počasi prebavljivih ogljikovih hidratov.
Redni jedci stročnic imajo bolj zdravo telesno težo
kot tisti, ki ne jedo redno teh živil, in stročnice lahko pomagajo ljudem izgubiti prekomerno telesno težo.
Hranila
Stročnice so bogate s proteini, vlakninami, železom,
antioksidanti in drugimi bistvenimi hranili. Kaj pa lektini? No, večina teh se
uniči s kuhanjem, in tisti, ki ostanejo lahko imajo pomembne protirakave lastnosti.
Plus, stročnice so okusne, vsestranske in poceni!
Kaj pa plin in napenjanje? Če niste navajeni prehranjevanja
s stročnicami, začnite počasi in najprej poskusite lečo, grah v polovicah in
manjše fižole. Vaše telo se bo postopoma prilagodilo.
Poskusite tudi, dobro sprati fižol v pločevinkah, nakaliti fižol pred kuhanjem, dobro namočit fižolov (24 ur), jih temeljito skuhati, dodamo trak morskih alg kombu in jesti
fermentirane stročnice, kot je tempeh.
Zakaj Američani, ki imajo korenine v juž. Ameriki živijo najdlje v ZDA, kljub slabši dostopnosti do zdravstvenega sistema, večji revščini in slabši izobraženosti?
p.s. če namakate fižol 24 ur, bo tudi bolj okusen in kremast
https://www.forksoverknives.com/why-should-we-eat-beans/
Ni komentarjev:
Objavite komentar