nedelja, 25. julij 2010

Vse o Ježu

Ker se je na našem vrtu naselila ježevka s tremi mladiči sem malo pobrskal o navadah in lastnostih ježa. Tukaj je na kratko o enem najbolj ljubkih prebivalcev vrta.

Kdo je jež?
Pravi ježi (znanstveno ime Erinaceinae) so poddružina majhnih sesalcev z bodicami na hrbtu. Pravih ježev je 16 vrst in živijo v Evropi, Afriki, Aziji in celo na Novi Zelandiji. V toku evolucije so se ježi v zadnjih 15 miljonih let bolj malo spremenili.

V Sloveniji je najbolj razširjen beloprsi jež, velik okoli 30 centimetrov. Spomladi, po prezimovanju, tehta manj kot kilogram, ko se pa jeseni pripravlja na zimo, pa doseže tudi kakšna dva kilograma. Ko je ogrožen se ne umakne ampak samo zvije v klobčič. Zaradi tega in tudi njihove počasnosti pa so ježi med najbolj pogosto povoženimi živalmi na cestah.

Njihov vid je bolj slab, vendar dobro voha in sliši.

Kje živi?
Živi predvsem v gozdnatih področjih z nizko vegetacijo. Najdemo pa ga tudi na travnikih, še posebno v bližini gozdov, živih mej in grmovja. Izogiba se obsežnih gozdov in močvirij. Razmeroma pogost je tudi v urbanem okolju.

S čim se prehranuje?
Njegova poglavitna hrana so žuželke, ogrci, deževniki, polži in mlade miške, ptičja jajca in negodni mladiči, gobe, koreninice, vendar se rad posladka tudi z odpadlim sadjem.
Je zelo koristen za vrtnarje, en sam jež lahko poje na noč do 200 gramov žuželk.

Jež lovi le v popolni temi, umetna svetloba ga bo seveda pregnala. Torej je odveč razlagati, da ga bomo na vrtovih, kjer lastniki razsipajo s svetlobo, zaman iskali.


Kako se obnaša?
Najbolj je aktiven ob mraku in ponoči. Vendar ga včasih lahko vidimo tudi podnevi, najpogosteje v jeseni. Na severni polobli zimsko obdobje preživi v stanju hibernacije (zimsko spanje). Med spanjem se mu telesna temperatura spusti na 4 °C (normalna temperatura je 34 °C), srce pa udari 20-krat na minuto (pri budni živali 190-krat), vdihne pa 10-krat v minuti.

Za rjavoprsega in beloprsega ježa je značilno, da se jež z razpenjeno slino popljuva po bodičastem kožuhu. Vzrok in pomen tega vedenjskega vzorca nista znana. Ob nevarnosti se zvije v kroglo in naježi bodice.

Kako se razmnožuje?
Parjenje se prične marca, traja pa do julija ali avgusta. Samica je breja 35 do 58 dni odvisno od vrste. Na leto skoti enkrat ali dvakrat. V leglu je od 1 do 10 mladičev (običajno 3-4). Mladiči spolno dozorijo v naslednjem koledarskem letu.
Ježkov organ je blizu popka in se zato pogosto zamenjuje za popek, samica lahko zavije svoj rep navzgor, tako da jež potem nima več problemov z bodicami, saj ne rabi v celoti zlesti na samico med parjenjem.

Kako dolgo živi?
Glede na svojo velikost pa ježi živijo kar precej časa. Večje vrste v divjini od 3 do 7 let, v ujetništvu pa so preživeli tudi do 16 let. Manjše vrste od 2 do 4 leta, v ujetništvu 4 do 7 let.


Kam gredo med zimskim spanjem (hibernacijo)?
Zimo preživi v gnezdu, vendar se lahko zbudi večkrat. Gnezdo ima v premeru približno 50 centimetrov in je narejeno v glavnem iz trave listja in drugih rastlin. Jež bo prezimil tudi v strukturah, ki jih je naredil človek, kot je kup drv, ali namerno narejena hišica za ježa, v obliki lesene škatle.

Med samo hibernacijo, se bo jež večkrat zbudil in menjal svoje bivališče, z drugim, ki ga je naredil sam ali drug jež. En jež tako pogosto naredi več bivališč, prav zaradi tega je več bivališč kot je ježev in ni nič čudno, da najdemo ježevo bivališče, v katerim ni ježa.

Zelo pomembno je, da ježa nikakor ne motimo, še posebej med zimskim spanje!!

Kaj jih ogroža?
  • Najbolj jih ogrožajo avtomobil.
  • Nevarnost strupenih vab za polže (Metaldehid). Resda jih v glavnem ne je, da jih bi moral pojesti precej, in da se strup v polžu hitro razgradi. Vendar je potrebno vzeti v obzir, da lahko majhne doze povzročijo okvare na plodu, da lahko jež resno zboli in s tem postane lahek plen.
  • Žuželke, ki so polne insekticidov, ko jih poje več, se strupi v njem nevarno kopičijo.
  • Ko kosite z nitko večjo travo, je zelo priporočljivo, da preverite pred košnjo ali je varno. In kosite malo više (okrog 10-15 cm na tlemi), ne čisto do tal. Tako, če boste slučajno naleteli na ježa, ga ne boste poškodovali.
  • Kupi stare trave in listja, ki se pozneje zažgejo, v njih imajo ježi pogosto leglo z mladiči ali spijo zimsko spanje (hibernacija). Zato preden takšen kup zažgete, ga enostavno premaknite, če boste slučajno našli ježa, ga pustite, saj bo hitro sam odšel.
  • Prav tako so kompostni kupi rado bivališče ježev, zato previdno.

Če vas zanima kako se oglaša tukaj podrobne razlage, zvoki si sledijo: živahen, kašelj (suh), v stiski (mladič), sanja, sikanje (pusti me na miru), opozorilo (pred napadom), razkazovanje, kričanje (strah ali bolečina) in smrčanje (preverite če spi, če ne, je morda bolan).

In še koristen nasvet, mleko, posebno s kruhom ni primerna hrana za ježa in je lahko tudi nevarna, če dobi drisko in umre zaradi dehidracije.

Dajte jim lahko mačje ali pasje konzerve in brikete z okusom piščanca, ne z okusom ribe, zraven briketov naj bo stalno posodica vode. S tem, ko ježke do hranite jim pomagate, saj v naravi zaradi vedno bolj izginjajočega naravnega okolja ne najdejo dovolj hrane (sploh ne jeseni, pred hibernacijo ko se morajo zrediti).

Če bi radi naredili največ za živali kliknite tukaj.

14 komentarjev:

  1. vse je vredu ampak meni ni dobro da so postavljena vprašanja lahko bi blo napisano npr. živi: ali pa kaj takega

    OdgovoriIzbriši
  2. Meni se zdi opis zelo vredu. Do kdaj pa jež hibernira?

    OdgovoriIzbriši
  3. Ježi običajno prezimujejo od oktobra / novembra do marca / aprila. Med blagimi zimami lahko ježi ostanejo aktivni tudi v novembru in decembru.

    OdgovoriIzbriši
  4. jaz imam eno vprašanje a mogoče kdo ve kam poleg sesalcev uvrščamo ježa?
    lp

    OdgovoriIzbriši
  5. Mogoče to pomaga. Lp

    Znanstvena klasifikacija
    Kraljestvo: Animalia (živali)
    Deblo: Chordata (strunarji)
    Razred: Mammalia (sesalci)
    Red: Erinaceomorpha (ježi)
    Družina: Erinaceidae (ježi)
    Poddružina: Erinaceinae
    G. Fischer, 1814

    OdgovoriIzbriši
  6. ja,hvala za pomoč danilo...
    kakšne zobe ima jež?Za sesalce je značilno tudi specializirano zobovje. Razlikujemo tri vrste zob:

    sekalce,podočnjake ali kočnike? ali kaj drugega..



    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Njegovo zobovje ima zgradbo, značilno za vsejede.
      Kaj več pa ne vem.
      https://sl.wikipedia.org/wiki/Rjavoprsi_jež

      Izbriši
  7. ale se jež prehranjuje tudi s kačami?

    OdgovoriIzbriši
  8. ali kdo ve, kako se ježek oglaša?

    OdgovoriIzbriši
  9. Jedo tudi kače.
    Kako se oglaša, najbolje da poslušate na spodnji povezavi:
    http://www.hedgehog-rescue.org.uk/sounds/noises.php

    OdgovoriIzbriši
  10. Jaz sem ga nasel sredi mesta, dal sem ga na vrt in zdej mam ponoči na vrtu hrup kot da bi medved lomastil.res je aktiven ponoci. Haha.zelo rad poje wiskas.

    OdgovoriIzbriši
  11. Odgovori
    1. Odgovor jezikoslovca, ježinja.
      »Pleteršnikov slovensko-nemški slovar iz leta 1895 pozna ježinjo s prevodom Igelweibchen, torej ježeva samica.«

      Izbriši