petek, 6. avgust 2010

Zakaj je ločevanje urina in blata neproduktivno v kompostnem stranišču

Ideja, da izločiš blato v eno posodo in v drugo uriniraš, se že sliši dovolj nenavadna. Če mislite da vedro fekalij smrdi, potem povohajte vedro urina.

Uspešno kompostiranje zahteva uravnoteženo razmerje med ogljikom in dušikom v organskem materialu, ki se kompostira, to je 30 delov ogljika na 1 del dušika. Človeški iztrebki niso primerno uravnoteženi, saj vsebujejo preveč dušika, in zato je potrebno dodati material bogat z ogljikom, ter tako omogočimo hiter razvoj mikroorganizmov in uspešno kompostiranje.


Ločevanje urina izvira iz sredine 19 stoletja, ko so poskušali narediti stranišče, ki ne zahteva vode. Takrat za razmerje med ogljikom in dušikom še niso vedeli, in visok delež dušika v človeškem gnoju v suhih straniščih je preprečeval, da bi se organski material uspešno razkrajal. Rezultat je bil umazan, smrdljiv vonj, ki je privlačil muhe. Mislili so da lahko ta problem rešijo, če ločijo urin  od blata (s tem se zmanjša količina dušika v fekalijah) in suha stranišča so bila narejena, da delajo prav to.

Ta tehnika se danes še vedno zelo uporablja, kljub temu, da že preprost dodatek delno suhega materiala bogatega z ogljikom, kot je žagovina, v stranišču uravnoteži dušik v materialu, vpije odvečno tekočino, prepreči vonjave, odstrani muhe in naredi da je ločevanje urina nepotrebno.


Ko se človeški gnoj vroče kompostira in pusti da zori en čas, se uničijo vsi patogeni organizmi v njem, nastane odličen in varen kompost bogat z dušikom. Pri takšnem načinu kompostiranja se uničijo tudi bolj trdoživi organizmi kot so jajčeca navadne človeške gliste (Ascaris lumbricoides), ki lahko preživijo v zemlji še par let, saj so odporne na zmrzal.

Medtem ko jih temperature nad 40 st.Celzija uniči v par dnevih oz. v roku ene ure pri 50 st.Celzija, kar brez težav dosežemo pri vročem kompostiranju. Tukaj je seveda ključno, da se urin ne ločuje. Saj je v urinu kar 15-19% dušika in v blatu 5-7%, za primerjavo kravji gnoj vsebuje okrog 1,7%.

Če se ta vir dušika odvrže v okolje kot odpad, ne samo da izgubimo pomembno in bistveno sestavino komposta in vira za kmetijstvo, ampak tudi onesnažujemo okolje in pitno vodo. Namesto gnojila postane vir onesnaženja in bolezni.

Več o vročem kompostiranju na kompostiranjecloveskegagnoja.com

Ni komentarjev:

Objavite komentar