sobota, 17. december 2011

Kompost lahko razkroji strupene kemikalije

Kompostni mikroorganizmi ne spremenijo samo organskega materiala v humus, ampak lahko razkrojijo strupene kemikalije v bolj preproste, prijazne, organske molekule. Te kemikalije vključujejo bencin, dizel, gorivo za reaktivna letala, olje, mast, premazi za les, PCB-ji, odpadki rafinerij, insekticidi, herbicidi, TNT, in ostali eksplozivi.
 

V enem od eksperimentov v katerem so kompostnim kupom dodali insekticide in herbicide, insekticidi so se popolnoma razkrojili, herbicid (triazin) se je razkrojil 98.6% po 50 dneh kompostiranja. Zemlja onesnažena z dizelskim gorivom in bencinom je bila kompostirana, in po 70 dneh v kompostnem kupu, je skupna količina goriva bila zmanjšana za okrog 93%.

Onesnažena prst z herbicidom Decimba pri stopnji 3000 delov na milijon (ppm) je pokazala nično stopnjo zaznavanja stopnje onesnaženosti z strupenimi snovmi po le 50 dneh kompostiranja. Če ne bi kompostirali, bi takšen postopek razkroja normalno trajal leta.

Zgleda da kompost močno veže kovine in preprečuje njihov vnos v rastline ali živali, s tem preprečuje prenos kovin iz onesnažene zemlje v prehranjevalno verigo. Eden od raziskovalcev je hranil podgane z zemljo onesnaženo z svincem, nekatere so dobivale z kompostom, ene brez. Zemlja z kompostom ni proizvedla nobenih škodljivih učinkov, zemlja brez komposta je proizvedla nekaj škodljivih učinkov.

Rastline ki so rasle v zemlji onesnaženi z svincem z dodatkom 10% komposta, so pokazale zmanjšanje pri vnosu svinca v rastlino za 82.6%, v primerjavi z rastlinami, ki so rasle v zemlji brez komposta.

Glive v kompostu proizvedejo snovi, ki razbijejo nafto, tako omogočijo da postane hrana za bakterije. En človek je kompostiral kup žagovine onesnažene z  dizlskim gorivom, je rekel, »Testirali smo kompost in nismo našli nič goriva!« Kompost ga je očitno »pojedel« vsega.

Glive tudi proizvajajo encime, ki se lahko nadomestijo klor v izdelavi papirja. Raziskovalci na Irskem so odkrili, da lahko glive ki jih dobijo iz kompostnih kupov, zagotovijo poceni in organsko alternativo strupenim kemikalijam.

Kompost je bil tudi uporabljen v zadnjih letih za razkroj ostalih strupenih kemikalij. Na primer, onesnažena zemlja z klorofenolom je bila kompostirana z šoto, žagovino in ostalimi organskimi materiali in po 25 mesecih se je koncentracija klorofenola zmanjšala za 98.73%. Onesnaženje z freonom se je zmanjšalo za 94%, PCPji za 98% in TCE za 89-99% v ostalih kompostnih poskusih. Nekaj tega razkroja je zaradi truda gliv pri nižjih (mesofilnih) temperaturah.

Nekatere bakterije imajo apetit celo za uran. Derek Lovley mikrobiolog, je delal z bakterijami, ki običajno živijo 198 metrov pod Zemljo. Ti mikroorganizmi bodo pojedli, potem izločili uran. Kemično spremenjen izločen uran, postane netopen v vodi kot rezultat mikrobiološke prebavnega procesa, in se lahko na koncu odstrani iz vode.

Avstrijski kmet je trdil, da so mikroorganizmi, ki jih dodal na svoja polja preprečili onesnaženje z radiacijo od nesreče v Černobilu. Sigfried Ljubke je pošprical svoje zeleno gnojilo s kompostnimi mikroorganizmi, tik preden jih je podoral. Ta praksa je proizvedla zemljo bogato s humusom in obilno z mikroskopskim življenjem.

Po Černobilski nesreči, so bili pridelki iz njegovega področja prepovedani za prodajo, zaradi velike vsebnosti radioaktivnega cezija. Vendar, ko so uradniki testirali Lukove pridelke, niso našli sledi cezija. Uradniki so ponovili teste večkrat, saj niso mogli verjeti, da bi lahko bila ena kmetija brez radioaktivnega onesnaženja, medtem ko so okoliške kmetije bile onesnažene. Lubke je domneval, da je humus preprosto »pojedel« cezija.

Kompost je sposoben tudi odstraniti TNT iz onesnažene zemlje. Izbrana metoda za uničenje onesnažene zemlje je do zdaj bilo sežiganje. Vendar, je kompostiranje dosti cenejše, in pridela material, ki ima vrednost (kompost), v nasprotju z sežiganjem, ki proizvede strupen pepel. Ko jo vojska v Oregonu, kompostirala 15.000 ton onesnažene zemlje namesto, da bi jo sežgali, je prihranila približno $2.6 milijona dolarjev.
 

Čeprav je bila zemlja močno onesnažena z TNTjem in ostalimi eksplozivi, po kompostiranju v zemlji niso našli nobenega eksploziva. In zemlja je bila obnovljena »v boljšem stanju, kot pred onesnaženjem«. Podobni rezultati so dobili v zračni bazi v Severni Karolini, podmorniški bazi v Washingtonu, vojaška baza v Kanzasu, in Nevadi.

Vojska ZDA je ugotovila, da bi lahko prihranili stotine milijonov dolarjev, če bi kompostirali namesto sežigali, pri čiščenju starega streliva. Zmožnost kompostiranja strupenih kemikalij je še posebej pomembno, ko upoštevamo da iz skladišč odteka različni materiali v zemljo. Ter bi stroški za čiščenje teh ostankov z standardnimi postopki dosegli vrednost $750 milijard dolarjev, medtem ko v Evropi bi lahko dosegli med $300-400 milijard.

Kakorkoli se zdi kompost kot idealni čistilec, vendar ne more vsega pozdraviti. Težke klorove kemikalije kažejo precejšno odpornost na razkroj z mikroorganizmi. Očitno so stvari, ki jih tudi glive izpljunejo. Na drugi strani se je pokazalo nekaj uspeha pri PCBjih, v kompostnih poskusih na Michiganski državni univerzi leta 1996. V najboljših rezultatih se je razkrojilo 40% PCB-jev. Kljub klorovi naravi PCB-jev, so raziskovalci uspeli dobiti dovolj mikroorganizmov, ki so uspeli prebaviti stvar.

Tukaj je tudi hudobnež Clopyralid (3,6-diklorofenolna kislina), herbicid ki ga proizvaja Dow AgroScience ki je onesnažil veliko komercialnih kompostarn v začetku 21 stoletja. Običajno so prodaja pod tržnimi imeni Transline , Stinger , in Comfort . Te kemikalije imajo nenavadno lastnost, da ko gredo skozi kompostni proces, puščajo ostanke za sabo, ki so kemično še vedno aktivni. Rezultat je onesnažen kompost, ki lahko ubije nekatere rastline. Celo kompost ima lahko slab dan.

Viri raziskav so navedeni v knjigi:  humanurehandbook.com
Osnovne informacije v slovenščini: kompostiranjecloveskegagnoja.com

Ni komentarjev:

Objavite komentar