sobota, 17. marec 2018

Zdrave in nezdrave maščobe

Vse kar moraš vedeti o maščobah je tale stavek:

 Zdrave rastlinske maščobe so v hrani in ne v steklenicah.
 

Najvarnejši in najbolj zdravi način, da dobite kvalitetne maščobe, so v njihovih naravnih oblikah, v hrani: gomolji (škrobna živila), zrnje, stročnice, zelenjava in sadje. Saj so v vsaki hrani prisotne maščobe.

Tukaj jih najdemo v pravilnih količinah obkroženih z vitamini, minerali, vlakni, antioksidanti in drugimi fitokemikalijami, pravilno uravnoteženih.

Kaj se zgodi z vašim arterijam po enem samem obroku bogatem z maščobami, tukaj.

Če želite večje koncentracije, kot so prisotne v teh živilih, boste v svojo prehrano želeli vključiti več oreškov, semen. Ne pozabite, da so to živila z visoko vsebnostjo maščob in lahko prispevajo k debelosti.

Olja so visoko predelana živila, v katerih ni več ničesar razen ene sestavine, kot so npr. bela moka, beli sladkor. Če pogledaš sestavo hladno stiskanega olivnega olja, je brez vitaminov in mineralov, na kratko 100% maščoba.



Na koncu, samo rastline lahko sintetizirajo omega-3 in omega-6 maščobe, npr. ribe shranjujejo omega-3 maščobe, ki jih proizvedejo alge, ribe ne morejo sintetizirati te vrste maščob. Torej preskočite posrednika.

Odličen vir je zmleto laneno seme (kavni mlinček), zaužite ga takoj z dosti tekočine npr. zeleni zmešanček (green smoothi), 1-2 žlici na dan. Lan je tudi najboljši vir lignanov, ki preprečuje rast rakavih celic v prostati.

Viri za vztrajne: 

Ni komentarjev:

Objavite komentar